Ο Θεσπρωτός διαιτολόγος Ιωάννης Σουπιός πρωτοπόρος στη γενετική διατροφολογία...

Σε πρωτοπόρο της γενετικής διατροφολογίας στην Ελλάδα αναδεικνύεται ο Θεσπρωτός διαιτολόγος Ιωάννης Σουπιός. Με πραγματικό ενδιαφέρον για το αντικειμένό του, με επαρκέστατες γνώσεις, που συνεχώς τις ανανεώνει, με ευαισθυσία προς τον άνθρωπο, και κυρίως με επιστημονικό τρόπο δουλειάς. Πόθος και πάθος του ήταν να αξιοποιήσει τις απεριόριστες δυνατότητες της γενετικής στον τομέα της διατροφολογίας. Και τα κατάφερε και μάλιστα σε τέτοιο σημείο, που να αναγνωρίζονται πανελλήνια η ποιότητα, η εξειδικευμένη ανάπτυξη και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα  του εγχειρήματός  του. Σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία "Εμβιοδιαγνωστική", παρέχει πληροφορίες για τη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία, τι πιθανότητες έχει ο διαιτώμενος να επαναπροσλάβει το βάρος μετά από δίαιτα απώλειας βάρους και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη και στο γάλα. Επιπλέον ελέγχει γονίδια, που συσχετίζονται με τη λειτουργιά του βιολογικού ρολογιού και προτείνει παρεμβάσεις σε περίπτωση κακής γενετικής προδιάθεσης του. Εξετάζει αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής). Συμπληρωματικά ασχολείται με πολυμορφισμούς, που έχουν συσχετιστεί με καλύτερη ή χειρότερη έκβαση μετά από βαριατρική επέμβαση. Εξάλλου με βάση το γενετικό προφίλ δίνει πληροφορίες για το αν «κουβαλάει» ένα άτομο γονίδια, που συσχετίζονται με μακροζωία και μακρύτερα τελομερή (που αποτελούν δείκτη νεότητας) και αν υπάρχουν γενετικές τροποποιήσεις που έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονώδη κατάσταση και οξειδωτικό stress.