Βιβλίο με αρβανίτικες συνταγές φαγητών από την περιοχή της Παραμυθιάς και του Φαναρίου

Σε νόστιμους και αρωματικούς κόσμους, τους κόσμους του φαγητού, μας... ταξιδεύει η Άννα Αθανασίου, από την Ποταμιά Παραμυθιάς, συγκεντρώνοντας σ' ένα βιβλίο με τίτλο "Οι συνταγές της Αρβανίτισσας" τις διαχρονικές διατροφικές συνήθειες της περιοχής της. Περιγράφει πως μαγειρεύονται φαγητά λαδερά, φαγητά του φθινόπωρου και του χειμώνα, πίτες του χειμώνα,
φαγητά της άνοιξης και του καλοκαιριού, πίτες του καλοκαιριού, και ψάρια. Ακόμη υπάρχουν συνταγές για σαλάτες, ορεκτικά, σαλάτες, γρήγορα φαγητά, παραδοσιακά γλυκίσματα, γλυκά ταψιού και γλυκά κουταλιού. Στον πρόλογο του βιβλίου της, που
το αφιερώνει "στην ακούραστη μαγείρισσα μητέρα της, επισημαίνει σχετικά: “Το βιβλίο αυτό έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση και καταγραφή ντόπιων συνταγών του χωριού μου και της ευρύτερης περιοχής. Είναι συνταγές, που επαναλαμβάνονται για αιώνες, που έχουν αντέξει στο χρόνο και αναλλοίωτες με βάση υλικά της περιοχής μας και διατηρούνται από εμάς με θρησκευτική ευλάβεια... Είναι συνταγές, που απευθύνονται σε έμπειρες μαγείρισσες, καθώς η δοσολογία τους δεν είναι τόσον ακριβείς, γιατί οι παλιές νοικοκυρές δεν μαγείρευαν με τη ζυγαριά, αλλά έβαζαν τα υλικά με το μάτι... Μπορούν όμως να αποτελέσουν μια πολύτιμη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Οι συνταγές αυτές δεν πρέπει να χαθούν, δεν πρέπει να πειραχτούν, ούτε να “κλωνοποιηθούν” με ξενόφερτα υλικά και ξενόφερτες τεχνικές".