Νοικοκυρές στη Θεσπρωτία, εξακολουθούν να φτιάχνουν συκομαΐδες!

Νοικοκυρές στη Θεσπρωτία, εξακολουθούν να φτιάχνουν συκομαΐδες! Πώς; Με την μέθοδο της
αποξήρανσης! Με την αποξήρανση, τα σύκα χάνουν μέν ένα μικρό ποσοστό των πλούσιων συστατικών τους, παρά ταύτα, όμως, διατηρούν ένα σημαντικό μέρος από θρεπτικά συστατικά
και προσδίδουν την ενέργεια, που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό,

κρατώντας όλη την γεύση τους και
μάλιστα χωρίς συντηρητικά, αλλά με τον πιο φυσικό τρόπο!  Ο τρόπος αποξήρανσης είναι πανεύκολος, μόνο, που χρειάζονται ώριμα σύκα! Πλένονται τα σύκα και σκουπίζονται καλά με απορροφητικό χαρτί. Πιέζονται  με τα δάχτυλα, ώστε να ανοίξουν ελαφρά και  μπαίνουν σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια απλώνονται σε καθαρή, λινή πετσέτα και αφήνονται να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά. Μόλις στεγνώσουν, τοποθετούνται σε μεγάλο ταψί, ψάθινο ή μεταλλικό δίσκο, ακόμη γίνονται αρμαθιές, αν περαστούν σε σπάγγο. Σκεπάζονται με τούλι και αφήνονται σε εξωτερικό χώρο ή χώρο που αερίζεται, ηλιόλουστο και χωρίς υγρασία για περίπου 10 ημέρες, μέχρι να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά, αλλά ευλίγιστα σαν «πετσί». Τα σύκα, ακόμη και από τα αρχαία χρόνια ήταν ενταγμένο στην διατροφή, μάλιστα αναγνώριζαν την πολύτιμη διατροφική τους αξία ώστε τα αποξήραιναν και τα χρησιμοποιούσαν ως δυναμωτική, ξηρά τροφή για τους πολεμιστές!